Ondernemersorganisaties als VNO-NCW, MKB Nederland en Fenedex moeten voorkomen dat het hoogopgelopen diplomatiek conflict tussen Nederland en Turkije escaleert en uitdraait op economische sancties.

Dat zegt voorzitter Ethem Emre van de Kamer van Koophandel Nederland-Turkije in een reactie op de Turkse dreiging om Nederland handelssancties op te leggen. ‘Er moet een dialoog op gang komen. Met sancties lossen we het probleem niet op’, zegt Emre.

Volgens Emre zouden Nederlandse ondernemers contact kunnen zoeken met Turkse ondernemersorganisaties als Tüsiad en Tobb. ‘Ik denk dat het initiatief van Nederland moet komen, want Turkije voelt zich benadeeld in dit conflict en ziet zichzelf als slachtoffer.’

VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten de ontwikkelingen nauwgezet te volgen gezien de economische belangen. Ze willen hun vingers liever niet branden aan de rel tussen Turkije en Nederland, omdat ze die als een politieke kwestie beschouwen. Wel zijn de werknemersorganisaties voortdurend in overleg met hun leden en de Nederlandse overheid.

Matigende toon

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mevlüt Çavusoglu, zei dat de handelssancties ‘zwaar’ zullen zijn. ‘Niemand schiet hier iets mee op’, zegt Emre. ‘Het treffen met handelssancties leidt enkel tot verliezers. Dat hebben we ook gezien met de sancties uit Rusland.’

Emre wijst erop dat sommige Turkse politici een gematigde toon aanslaan, ondanks de oorlogszuchtige taal en beledigingen in Turkse media jegens Nederland. ‘Oppositiepartijen als CHP en MHP hebben erop aan gedrongen het niet zover te laten komen en het conflict te beperken tot diplomatiek niveau.’

Volgens Emre staat Nederland in het conflict met Turkije alleen. ‘Het valt mij op dat Duitsland en Frankrijk niet hebben gereageerd. Ze kijken wel beter uit. Die landen zijn belangrijke handelspartners van Turkije.’

Nederland exporteert voor ruim € 5 mrd naar Turkije

Nederland exporteert voor ruim € 5 mrd naar Turkije, zo is op te maken uit cijfers van het Bureau voor de Statistiek (CBS).De totale uitvoerwaarde van goederen, waaronder machines, auto-onderdelen, medische apparatuur en geneesmiddelen, kwam in 2015 uit op ruim € 5,44 mrd, oftewel een kleine 1,3% van de totale Nederlandse export van €427,3 mrd. De export naar Turkije is dus minder dan de export naar Denemarken (€ 5,97 mrd) of Zwitserland (€ 5,72 mrd).

Vanuit Turkije werd voor circa € 2,53 mrd ingevoerd, Nederland had in 2015 daardoor een overschot op de handelsbalans met Turkije van ruim € 2,9 mrd.

Vitale belangen

Volgens Emre exporteert Turkije voornamelijk kleding, textielproducten, landbouwproducten en voedingsmiddelen. In Turkije zijn volgens Emre 2500 Nederlandse bedrijven actief en hebben grote ondernemingen als Shell, ING, Unilever, AkzoNobel en Philips er vitale belangen. Emre wijst in dit verband ook op bedrijfsovernames, waaronder de recente acquisitie van de Turkse exploitant van tankstations Petrol Ofisi door de van oorsprong Nederlandse oliehandelaar Vitol, een transactie van €1,4 mrd.

fd 13 maart 2017